Zelf uw radiator vervangen met deze makkelijke stappen

De oude radiatorkraan afsluiten met deze handige suggesties

Als uw radiator kapot is of wanneer u een nieuwe (design)radiator wilt installeren, presenteren we hier een duidelijk stappenplan voor het zelf vervangen van een radiator. Bij het verwijderen van de oude radiator moet de cv-ketel uitgeschakeld zijn en de temperatuur onder de 40 graden worden gebracht. Draai vervolgens alle radiatoren die zich hoger bevinden dan de eigen radiator open om deze leeg te laten lopen.

Als de radiator die u wilt vervangen zich op het laagste punt bevindt, is het aan te raden een vulslang aan te sluiten op de vul- en aftapkraan. Open de kraan om ervoor te zorgen dat de installatie leegloopt. Indien de te vervangen radiator niet op het laagste punt blijkt te zijn, zoek dan de juiste locatie en sluit daar de vulslang aan om de installatie leeg te laten lopen.

Meestal is de verwarming te vinden op het laagste punt in uw woning. Verwijder de aansluitingen van zowel de toevoer als de afvoer van de radiator. Verwijder de verwarming zelf en neem zo nodig de bevestigingsmaterialen weg.

Een nieuwe radiator aansluiten in enkele stappen

Na het verwijderen van de oude radiator, is het nu tijd om de nieuwe te installeren. Indien u dezelfde soort radiator gebruikt, kunt u de bestaande bevestigingsbeugels blijven gebruiken. Als u een ander type radiator aansluit en de aansluitingen op een andere plek zitten, verleng dan de leidingen met de benodigde hulpmiddelen.

Het verbinden van de buizen met een fitting gaat als volgt. Snijd de buis op de juiste lengte met de buizensnijder en schuif de moer over de buis. Plaats eerst de knelring over de buis (oudere knelringen kunnen niet opnieuw worden gebruikt). Daarna steekt u de buis in de fitting en draait u de moer vast.

Zodra de af- en toevoer verbonden zijn met de nieuwe radiator en alle luchtventielen gesloten zijn, kunt u het systeem opnieuw vullen via de waterkraan bij de ketel. Voordat u de slang aansluit op het systeem, laat deze eerst vullen met water om de ontluchting te minimaliseren. Wanneer u de kraan opent, laat het water stromen totdat de druk ongeveer 1,5 tot 2 bar bedraagt. Als dat nodig is, ontlucht dan de installatie opnieuw.

Toch een professional inschakelen?

Als het niet gelukt is of als u de voorkeur geeft aan hulp van een expert?Benader Loodgietersbedrijf Frieslanddirect om dit voor u te regelen. Voor het bespreken van de mogelijkheden kunt u ons bereiken op 058 204 6209.

Snel een medewerker spreken?

Bel 058 204 6209

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Stappen om veelvoorkomende lekkages te vermijden
> Uw douchekraan weer kalkvrij maken zo doet u dat
> Hoe te handelen bij een kraan die lekt